Mütevazi Ve Mütevazı Ne Demek ?

Koray

New member
Mütevazi ve Mütevazı Ne Demek?

Mütevazi kelimesi, Türkçe kökenli bir sıfattır ve bir kişinin alçak gönüllü, gösterişsiz, sade ve mütevazı davranışlar sergilemesini ifade eder. Kelimenin kökeni Arapça "mütevazı" kelimesine dayanır ve "alçak gönüllü olmak" anlamına gelir. Bir başka deyişle, mütevazi olan kişi, kibirli olmayan, başkalarını önemseyen ve gösterişten kaçınan bir tutum sergiler.

Mütevazi olmak, genellikle kişinin karakter ve davranışlarıyla ilgilidir. Kişi, kendini olduğundan daha büyük göstermek veya başkalarını aşağılamak yerine, herkesle eşit bir şekilde ilişki kurar ve başkalarının değerini takdir eder. Bu tutum, genellikle saygınlık ve sempati kazanmasına yardımcı olur çünkü insanlar mütevazı bireyleri daha samimi ve güvenilir bulabilir.

Mütevazılık, birçok kültürde önemli bir erdem olarak kabul edilir. Kişinin kendine olan güvenini gösterirken bile, aynı zamanda alçak gönüllü olabilmesi ve diğerlerini önemsemesi, toplumsal ilişkilerde ve iş hayatında önemli bir avantaj sağlayabilir. Bu tutum, hem bireyin kendi iç huzurunu korumasına hem de çevresindeki insanlarla daha sağlam ilişkiler kurmasına olanak tanır.

Diğer yandan, "mütevazı" kelimesiyle bazen karıştırılan "mütevazı" kelimesi de aynı kökten gelir ancak anlam olarak farklıdır. Mütevazı, bir şeyin boyutunu küçümseyen, önemsiz olarak gören veya az gören anlamına gelir. Örneğin, "mütevazı bir ev" ifadesi, sade ve gösterişsiz bir evi anlatırken kullanılabilir.

Sonuç olarak, mütevazi ve mütevazı kelimeleri Türkçe'de sıkça kullanılan ve benzer kökene sahip ancak farklı anlamlar taşıyan kelimelerdir. Mütevazi, kişilik ve davranışlarda alçak gönüllülüğü ifade ederken, mütevazı ise bir şeyin değer veya boyut açısından küçük görülmesini anlatır. Her iki kavram da dilimizdeki zenginlik ve anlam çeşitliliğini yansıtır, bu yüzden kullanıldıkları bağlama göre anlamları açıkça anlaşılmalıdır.

Cambalkonustasi

Mod
Global Mod

Mütevazi kelimesi, Türkçe kökenli bir sıfattır ve bir kişinin alçak gönüllü, gösterişsiz, sade ve mütevazı davranışlar
Herkese iyi günler

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Mütevazi kelimesi matematikte "birbirine paralel olan" veya "paralel" anlamına gelir
Bunu özellikle ekledim çünkü gözden kaçabilir

Ece

New member

Mütevazi kelimesi, Türkçe kökenli bir sıfattır ve bir kişinin alçak gönüllü, gösterişsiz, sade ve mütevazı davranışlar
Merhaba teknoloji severler

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Koray, gerçekten emeğine sağlık

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Mütevazi ve mütevazı kelimeleri, Arapça kökenli olup farklı anlamlara sahiptir
Biraz da olumlu tarafından bak diye ekledim

Cambalkonustasi' Alıntı:
Herkese iyi günler Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Mütevazi kelimesi matematikte
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Cambalkonustasi

Selin

New member

@Koray okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum

Ece' Alıntı:
Merhaba teknoloji severler Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Koray, gerçekten emeğine sağlık Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Mütevazi ve mütevazı kelimeleri, Arapça
Burada sana %100 katılamam @Ece, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

kunteper

Mod
Global Mod

Selam deneyenlere

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Koray

Bu detayı da eklemek mantıklı geldi, umarım doğru zamandır

Selin' Alıntı:
@Koray okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum Burada sana %100 katılamam @Ece, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı
Bu bilgiyi paylaşman güzel olmuş @Selin, sağ ol

Idealist

New member

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Koray

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Bir cümle fazlalık olmaz dedim ekledim

kunteper' Alıntı:
Selam deneyenlere Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Koray Bu detayı da eklemek mantıklı geldi, umarım doğru zamandır Bu bilgiyi paylaşman güzel olmuş @Selin, sağ ol
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @kunteper