Türkiye başbakanı kimdir 2023 ?

Selin

New member
1. GİRİŞ: FORUMDA BAŞLAYAN SORU

O gece forumda sıradan bir başlık açılmıştı. Bir kullanıcı kısa ve merak dolu bir cümle bırakmıştı:

“Türkiye başbakanı kimdir 2023?”

Başlık birkaç dakika içinde dikkat çekti. Kimi eski siyasi bilgileri hatırlamaya çalışıyor, kimi de sistem değişikliğinin ayrıntılarını tartışıyordu. Ama konunun asıl ilginç tarafı, cevaplardan çok insanların hatırlama biçimiydi. Çünkü mesele sadece bir isim değildi; bir dönemin kapanışıydı.

Ben de o tartışmayı uzaktan izleyenlerden biriydim. Sonra yazmaya karar verdim. Çünkü bu soru, aslında tek bir cevaptan fazlasını anlatıyordu.

2. HAFIZANIN KATMANLARI: BİR YANLIŞ HATIRLATMA

İlk cevaplardan biri Murat’tan geldi. O, daha çok çözüm odaklı yaklaşan, olayları sistematik analiz etmeyi seven bir kullanıcıydı.

“2023’te Türkiye’de başbakan yok. 2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçildi ve başbakanlık kaldırıldı.”

Cümlesi netti, kısa ve tartışmaya kapalıydı. Ama forumda başka bir ses daha vardı: Elif.

Elif, olaya sadece bir yönetim değişikliği olarak bakmadı. Onun yaklaşımı daha genişti; insanların bu değişimi nasıl hissettiğiyle ilgileniyordu.

“Evet,” diye yazdı, “ama mesele sadece bir makamın kalkması değil. İnsanların devletle kurduğu ilişki de değişti. Bazıları için başbakanlık, daha ‘erişilebilir’ bir yönetim hissi veriyordu.”

İki farklı bakış açısı aynı gerçeğe dokunuyordu: biri yapıyı anlatıyor, diğeri hissi.

Forumda sessizlik kısa sürdü, çünkü tartışma derinleşmeye başlamıştı.

3. TARİHSEL ARKA PLAN: BİR MAKAMIN SESSİZCE SİLİNİŞİ

Konuyu biraz geriye götürdüm. Türkiye’de başbakanlık makamı, Osmanlı’nın son dönemlerinden itibaren şekillenen modern yönetim anlayışının bir parçasıydı. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte yürütmenin en önemli figürlerinden biri haline geldi.

Ancak 2017 referandumu ve 2018 sonrası süreç, bu yapıyı kökten değiştirdi. Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçişle birlikte başbakanlık makamı resmen kaldırıldı.

2023 yılına gelindiğinde artık tek yürütme gücü Cumhurbaşkanlığıydı. Yani sorunun cevabı aslında basitti:

2023’te Türkiye’de başbakan yoktu.

Ama forumdaki tartışma gösteriyordu ki, basit cevaplar her zaman en derin anlamları taşımıyordu.

Murat bunu stratejik bir çerçevede açıklarken, Elif bunun toplumsal etkilerini görünür kılıyordu. İki yaklaşım birbirini tamamlıyordu.

4. FARKLI ZİHİNLER, ORTAK GERÇEK

Tartışma ilerledikçe başka kullanıcılar da katıldı. Kimisi ekonomik etkilerden bahsetti, kimisi bürokrasideki hızlanmadan. Ama dikkat çekici olan, bakış açılarının çeşitliliğiydi.

Murat bir mesajında şöyle yazdı:

“Merkezileşmiş yapı, karar alma süreçlerini hızlandırdı. Bu, kriz dönemlerinde avantaj sağlayabiliyor.”

Elif ise aynı tabloya başka bir yerden baktı:

“Kararların hızlanması önemli ama yerel düzeyde insanların kendini ifade etme kanalları da değişti. Bu değişimi anlamadan sadece ‘verimlilik’ demek eksik kalır.”

Bu noktada forum bir tartışma alanından çok, bir düşünme alanına dönüşmüştü.

Bir kullanıcı şu soruyu sordu:

“Peki hangisi daha iyi?”

Cevap kolay değildi. Çünkü mesele “iyi-kötü” değil, “ne değiştiğini anlamak”tı.

5. TOPLUMSAL YANKI: BİR SORUNUN ÖTESİ

Bu tür soruların en ilginç yanı, aslında bilgi arayışından çok hafıza yoklaması olmasıydı. “Başbakan kim?” sorusu, aslında “Biz hangi sistemde yaşıyoruz?” sorusuna dönüşmüştü.

Forumda Elif’in yazdığı son mesaj dikkat çekiciydi:

“Bazen bir makamın yokluğu, varlığından daha çok konuşulur. Çünkü insanlar alışkanlıklarını kolay bırakmaz.”

Murat ise daha sade bir cümleyle karşılık verdi:

“Değişim, önce bilgiyle, sonra kabulle anlaşılır.”

İki farklı yaklaşım, aynı noktada buluşuyordu: değişim.

Ve bu değişim sadece politik değildi; düşünme biçimlerini de etkiliyordu.

6. OKUYUCUYA AÇIK SORU: HATIRLAMAK MI, ANLAMAK MI?

Forumun sonunda tartışmayı izleyen biri olarak şunu düşündüm:

Bir ülkenin yönetim sistemi değiştiğinde, biz gerçekten sadece yapıyı mı öğreniriz, yoksa alışkanlıklarımızı da mı yeniden kurarız?

2023 Türkiye’sinde başbakan yoktu. Bu bilgi netti. Ama asıl mesele, bu yokluğun insanlar tarafından nasıl anlamlandırıldığıydı.

Sizce bir makamın kaldırılması, toplumun devlet algısını ne kadar değiştirir?

Bir sistem değiştiğinde, biz ne kadar hızlı uyum sağlarız ve ne kadarını geçmişten taşımaya devam ederiz?

7. SON SÖZ: FORUMDAN KALAN YANKI

Başlık zamanla aşağıya düştü, yeni mesajlar geldi, eski yorumlar kayboldu. Ama o geceki tartışmanın izi kaldı.

Basit bir soru ile başlayan konu, tarih, siyaset ve toplumsal algı arasında bir köprüye dönüştü.

Ve geriye tek bir gerçek kaldı:

2023’te Türkiye’de başbakan yoktu… ama o sorunun etrafında dönen düşünceler, hâlâ canlıydı.