Metroda ince toz hızla yükseliyor

Hasan

Member
Dünya metropollerinde hava kalitesinin az çok kötü olması yeni bir şey değil. Ancak belki de herkes yeraltında bile durumun daha iyi olmadığını bilmiyor. Aksine, Metrodaki ince toz kirliliği iki katına çıkıyor. Bu, Fransa'daki Orléans Üniversitesi'nin Paris yeraltındaki havanın kalitesi üzerine yakın zamanda yaptığı bir araştırmada belirtiliyor. Araştırmaya göre özetle; Metroda günde yaklaşık 1,5 saat harcamak ortalama günlük maruziyeti artırıyor ince parçacıklar olarak adlandırılan PM 2,5'in metreküp başına bir mikrogramdan fazla olması. Metrodaki kirliliğin yüzeye göre daha fazla olması, mevcut havanın sokak seviyesinde konumlandırılan özel ızgaralar aracılığıyla dışarıdan alınması ve dolayısıyla zaten kirletici parçacıklarla yüklü olmasıyla açıklanıyor. Ayrıca metro trenlerinin geçişinin yanı sıra tekerleklerin ve rayların frenlenmesi ve aşınması nedeniyle oluşan ince toz da eklenir.

Kirlilik iki katına çıktı



Yukarıda bahsedilen araştırma özellikle Paris metrosunda yoğunlaşmıştır. yoğun zamanlarda ölçümler PM 2,5 konsantrasyonlarının iki katı olarak kaydedildiyani bodrumda üretilen ve dış havadan gelen aynı miktarın eklendiği metreküp başına ortalama 15 mikrogram değer. Özetle bu, metroyu kullananların, yüzeyde seyahat edenlere göre yaklaşık iki kat daha fazla ince toza maruz kaldığı anlamına geliyor. Bu ortalama bir değer olduğu için daha düşük olabilir ancak en kirli metrolarda ve havalandırmanın yetersiz olduğu istasyonlarda daha yüksek olabilir. 2021'de yayınlanan ve Çin'deki Nanjing metrosunun hava kalitesine odaklanan başka bir çalışma, parçacıklarda en çok hangi metallerin mevcut olduğunu buldu. Toplamın %80'iyle demir en çok mevcut olandıancak parçacıklarda bakır, manganez, stronsiyum ve vanadyum da bulundu; metro çalışanlarının bu maddelere yolculardan çok daha yüksek düzeyde maruz kaldıklarının altını çizdi: ilki için metreküp başına 15,5 mikrogram, saniyeler boyunca metre küp başına 2 mikrogram.

Yeni Avrupa standartları



Atmosferdeki ince parçacıkların azaltılmasına ilişkin DSÖ tarafından belirlenen yeni hedeflerin karşılanması, Avrupa Komisyonu, tolere edilen yıllık miktarı metreküp başına 25 mikrogramdan 10 mikrograma düşürdü.. Ancak bu belirtilerin endişe verici olduğunu unutmayalım. yalnızca dış ortamlar ve bu nedenle, her gün metroyu kullanan milyonlarca Avrupa vatandaşının özellikle kirli hava soluması nedeniyle, denetimin genişletilmesi gereken metroları içermiyor. Uzmanların metrolardaki hava kalitesini en azından kısmen iyileştirmeye yönelik önerdiği çözümler arasında şunları öne çıkarıyoruz: keskin virajlar ve yokuşların varlığında tren hızının azaltılmasıkurulumu akıllı havalandırma sistemleri hava temizleyicileri kullanarak dışarıdaki hava değişimini daha iyi yönetmek için bakım ve temizlik geceleri. Bir diğer öneri isemaske tak Solunum yolunu asılı metal parçacıklarıyla temastan korumak için.
 
Üst