KOSGEB nelere destek veriyor 2024 ?

Koray

New member
KOSGEB 2024 Destekleri: Strateji, Empati ve Bolca Kahveyle Gelelim Konuya

Arkadaşlar merhaba! Şimdi şöyle düşünün: Hepimiz hayallerimizin peşinde koşturuyoruz, kimimiz kahveci açmayı planlıyor, kimimiz teknolojiyle dünyayı fethetmenin peşinde. Ama işin en kritik kısmı şu: para... Para olmayınca o kahve çekirdekleri sadece mutfak dolabında süs, o teknoloji de yalnızca PowerPoint sunumlarında kalıyor. İşte tam burada “yardımcı kahraman” devreye giriyor: KOSGEB.

KOSGEB, 2024’te yine “Ben buradayım, girişimci kardeşim!” diyor. Ama gelin biraz farklı bir gözle bakalım. Erkeklerin çözüm ve strateji odaklı bakışıyla, kadınların empati ve ilişki odaklı yaklaşımlarını harmanlayalım. Hem biraz gülelim, hem de ciddi ciddi bilgi alalım.

---

Erkek Gözüyle: “Abi, Bize Bir Yol Haritası Çiz”

Şimdi erkekler genelde şöyle yaklaşıyor: “Tamam güzel, ama bu işin stratejisi ne? Destek var mı? Nereden başlıyoruz?” Yani meseleye biraz “harita ve pusula” kafasıyla bakıyorlar. 2024’te KOSGEB’in sunduğu desteklere bakınca adamın gözü direkt rakamlarda, tabloda, planda.

Mesela;

- Girişimcilik Destekleri: Erkeklerin gözünde bu, “Abi şirketi kuralım, sonra KOSGEB’den sermaye desteğini alalım, 6 ayda kara geçeriz” diye bir strateji planıdır.

- Ar-Ge ve İnovasyon Destekleri: Teknoloji meraklısı erkek arkadaşınız hemen hesap yapar: “Bak bu destekle yeni yazılım fikrimizi prototipe çeviririz, yatırımcıya da gideriz. Win-win!”

- KOBİ Finansman Destekleri: Burada erkek mantığı devreye girer: “Faizsiz kredi mi? Tamam, abi bunu alırız, borcu 3 yıl sonra öderiz, kafamız rahat.”

Erkekler için mesele, oyunu en kısa sürede kazanmak. Strateji, hız ve sonuç!

---

Kadın Gözüyle: “Birlikte Güçlenelim, İlişkilerimizi Büyütelim”

Kadınlar işin başka bir tarafını görüyor. Empati, ilişkiler, dayanışma… Onların gözünde KOSGEB sadece “destek parası” değil, aynı zamanda bir “ağ” demek.

- Eğitim ve Danışmanlık Destekleri: Kadınlar için bu kısım çok kıymetli. Çünkü işin sadece sermaye değil, bilgi tarafı da var. “Birlikte öğrenelim, gelişelim, paylaşalım” mantığı ön planda.

- İhracat Destekleri: Kadın girişimciler burada daha çok “Bizim ürünümüz Avrupa’ya ulaşırsa oradaki kadın girişimcilerle de işbirliği yaparız” kafasında.

- Kadın Girişimciye Özel Destekler: KOSGEB, kadın girişimcilere ekstra puan veriyor. Kadınlar için bu, bir “benim yanımda olan bir sistem” mesajı.

Kadınların yaklaşımıyla, KOSGEB destekleri sadece iş kurmak değil, birlikte büyümek anlamına geliyor.

---

2024’te KOSGEB Destekleri Neler?

Gelin, net tabloyu bir araya getirelim. 2024’te öne çıkan başlıklar:

1. Girişimcilik Destek Programı

- Yeni iş kuranlara destek.

- Kadın, genç, gazi ve engellilere özel avantajlar.

2. Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destekleri

- Yeni fikirleri ürün ve prototipe dönüştürmek isteyenlere destek.

3. KOBİGEL (KOBİ Gelişim Destek Programı)

- Dijital dönüşüm projelerine fon.

- İhracat kapasitesini artırmak isteyen KOBİ’lere destek.

4. İhracat ve Yurtdışı Pazar Destekleri

- Yurt dışında fuarlara katılım desteği.

- Küresel rekabet gücünü artırma programları.

5. Yeşil Dönüşüm Destekleri

- Çevre dostu teknolojiler, enerji verimliliği projelerine özel destek.

6. Eğitim ve Danışmanlık Programları

- İş planı hazırlama, pazarlama, finans yönetimi gibi alanlarda eğitim.

---

Forum Havası: “Abi Ben Gittim, Sen de Git”

Bir forum düşünün. Erkek kullanıcı şöyle yazar:

> “Arkadaşlar ben KOSGEB’e gittim, girişimcilik desteğine başvurdum. Vallahi adamlar yol gösteriyor. Tek sorun şu: Çay biraz soğuktu.”

Kadın kullanıcı ise şunu paylaşır:

> “Ben KOSGEB’in eğitim programlarına katıldım. Sadece iş planı yapmayı öğrenmedim, aynı zamanda benim gibi girişimci kadınlarla tanıştım. Çember genişledi, dostluklar kuruldu.”

Ortaya çıkan tablo şu: KOSGEB, hem stratejik düşünenler için “finansal yol haritası” hem de ilişki odaklı düşünenler için “dayanışma ağı”.

---

Sonuç: KOSGEB 2024’te Hem Zeka Hem Yürek İstiyor

KOSGEB’in 2024 destekleri aslında şunu söylüyor:

- “Erkek kafasıyla düşün, strateji yap, rakamları planla.”

- “Kadın kalbiyle yaklaş, empati kur, ilişkileri güçlendir.”

Yani iş dünyasında başarı, bu ikisinin birleşiminde yatıyor. Hem rakamları bilen, hem insanları anlayan girişimciler fark yaratıyor.

Forumun havasında bitirelim:

“Arkadaşlar, 2024 KOSGEB destekleri sadece cebinize değil, zihninize ve kalbinize de yatırım yapıyor. Kimse yalnız yürümeyecek, herkes kendi yolunu çizerken yanında KOSGEB’i bulacak. Çay soğuk olabilir ama destek sıcak!”

---

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Peki sizin gözünüzde KOSGEB 2024’te en çok hangi destek öne çıkıyor? Girişimcilik mi, Ar-Ge mi, yoksa yeşil dönüşüm mü? Haydi tartışalım, belki buradan yepyeni iş ortaklıkları çıkar!