Milano’da Adriano Pallini koleksiyonu

SULTAN

Mod
Global Mod
Pallini’ninki sadece yüksek zanaatkarlığın hikayesi değil (aynı zamanda Başkan Gronchi, Kontes Visconti di Modrone, Kontes Borghini Baldovinetti ve Prenses Ruspoli için de kıyafet kesip dikmiştir), aynı zamanda büyük bir sanat aşığının macerasıdır. her zaman nakit sıkıntısı çeken sanatçı arkadaşlarıyla tanışın: “O tabloların alıcısı değildi, ama bizim arkadaşımızdı” diye hatırlıyor Corpora ve De Chirico, “Sanatçıların gerçek bir arkadaşı olarak biliniyordu” diye onaylıyor. “Usta kesimli” bir takım elbise için ona başvurabilirlerdi (bunlar Cardarelli’nin sözleri), ama aynı zamanda yaslanacakları bir omuz da buldular: Sironi, “O emin bir sırdaştı…, rahatlık”, diye itiraf ediyor.

Zamanla, takasa, dolayısıyla evin terzi dükkânının duvarları ve odaları (başlangıçta via dell’Orso’da, ardından Via Quintino Sella’da ve oradan da 1938’de Via Fieno’da) satın alımlar eklendi. 1949’da Piazza San Babila’daki büyük bir daireye) ve Ospedaletti’deki villa zevk ve öngörü ile seçilmiş resim ve heykeller.

Pallini’nin en çok satın aldığı eserler arasında Umberto Boccioni, Gino Severini, Giorgio Morandi ve aynı zamanda Paul Guillaume’nin Portresi (1916) tarafından Amedeo Modigliani, şimdi Milano’daki Museo del Novecento’da ve Carlo Carrà tarafından The Daughters of Loth (1919), bugün Rovereto’daki MART’ta.

Milano’daki Villa Necchi’deki “Adriano Pallini. Bir aile koleksiyonu” sergisi, koleksiyondaki en önemli otuz parçaya adanmıştır (8 Ekim’e kadar). Seyahat programı, 1934’te Massimo Campigli tarafından boyanmış ve 2021’de Adriano’nun en küçük kızı Nicoletta Pallini Clemente tarafından FAI’ye bağışlanan Adriano Pallini’nin Portresi ile başlıyor. bakışları önüne bakıyor: “Onu her görmeye gittiğimde ve uzağı gören bakışının ışığını gözlemlemek için durduğumda – Nicoletta bize bunu açıklıyor – onda büyük bir dinginlik ve şefkat, aynı sevecen tatlılık buluyorum. uzun yıllardır benimle.”

Bunun yanı sıra sırasıyla sanatçının eşi ve henüz çocuk olan kızları olan Marta (1940), Adriana (1948) ve Nicoletta’nın (1949) yine Campigli tarafından boyanmış portreleri var. Arturo Martini’nin heykeli de dikkat çekicidir. Şair Çehov (1921-22), giriş konsolunda konumlanan, Piero Marussig’in kürklü Leydi (1920) ve Ya çanta ya da hayat (1944), Fortunato Depero tarafından. liste ile devam ediyor altın ve siyah büst (1938), Lucio Fontana imzalı seramik bir kadın figürü; A Natürmort (1940), Filippo de Pisis’in aynada Pallini’ye ithaf ettiği; benzeri görülmemiş Adriano Pallini’nin Portresi 1939-1940 yılları arasında Achille Funi tarafından oluşturulan ve 1940 Bienali’nde sergilenen; bir güzel Kompozisyon (1947), Mauro Reggiani ve bir Natürmort kaydeden Mario Raciti

“Gözlerime çocukken – babasının sanat sevgisini miras alan Nicoletta’yı hatırlıyor – De Chirico ve Savinio’nun eserleri, Mario Sironi’nin tuvalleri, Carlo Carrà, arkadaşlar Achille Funi ve Pompeo Borra sık sık Piero Marussig’in evine geldiler, Arturo Martini’nin heykelleri, Giacomo Manzù ve Marino Marini’nin bronzları ve hepsinden önemlisi Massimo Campigli’nin birçok tablosunun yanı sıra, onları aslında büyük bir aileymişiz gibi bizimle yaşayan arkadaşlar olarak gördüm. Aslında onlar sadece duvarlarda asılı resimler değildi. […], ama gerçek figürlerdi, canlı ve somut varlıklardı, günün herhangi bir saatinde sohbet etmeye her zaman hazırlardı. Gerçekten de, bu sanat eserleri o kadar tanıdıktı ki, çok geçmeden kendi kişisel ve özel oyunuma başladım, çoğu zaman gizlice, ki bu benim gözümde oyunu daha da büyülü kılıyordu. Onlarla uzun konuşmalar yaptım ve bazı durumlarda onlara gerçek akrabalık dereceleri atfettim”.

Bu bir “sanat oyunuydu” ve onun için “bu eserler uzun süre düşlere, fantazilere ve şiire bir davetti. çok fazla güzellik sevgisiyle çevrili”.