Martino Branca’nın hatırası Paolo Portoghesi’ye veda

SULTAN

Mod
Global Mod
“Genç bir öğrenciyken, yine çok genç olan Paolo Portoghesi tarafından Valle Giulia’da verilen ilk üniversite kursuna katıldım. Adı İtalyan Edebiyatı idi, ancak 1600’ler Roma ve Borromini’yi anlatıyordu. Arkadaşlık birkaç yıl sonra, 1968’de doğdu. Daha sonra Roma’daki Mimarlık Fakültesi Öğrenci Hareketi’nin öncüsü “Gli Uccelli”nin bir parçasıydım.Grup (yaş sırasına göre: Martino Branca, Gianfranco Moltedo, Paolo Ramundo, Guido Menocci, Carlo Buldrini, Adriano Roccetti, Roberto Federici, Paolo Liguori ), Roma’nın tarihi üniversitesi olan Sant’Ivo alla Sapienza kilisesinin kubbesinin yükselişi ve işgaliyle ulusal üne ve ötesine ulaştı. gazetelerin ön sayfalarında yer alması, o sırada anıtın araştırmasından sorumlu olan Paolo Portoghesi’nin cömert suç ortaklığı sayesinde mümkün olmuştur.

O zamandan beri onu ara sıra, çoğunlukla etkinliklerde gördüm. Beş yıl önce Paolo Ramundo ve Gianfranco Moltedo ile tekrar bir araya geldik. La Haber gazetesi, tırmanışın ellinci yıl dönümünü kutlamak için bizi Sant’Ivo avlusuna çağırmıştı. Bu noktada, son aylarda düzenli hale gelen, giderek daha ikna edici bir katılım başladı. Calcata’daki randevular genellikle Pazartesi sabahı düşerdi. Performans her zaman bir törene saygı duymuştur:
– kapı eşiğinde gümrük iznini beklemek,
– ayakkabı hijyeni ile giriş (Covid sırasında),
– küçük odalardan oluşan labirent yolu (duvarlarda birkaç değerli mobilya ve kitap parçası),
– Küçük çalışma odasına her yerde kitaplarla varıyorum: duvarlarda, Mac bilgisayarın etrafındaki masada, koltuklarda.

Zaman çizelgesi sıkı bir şekilde uygulandı: en geç 10.30, çünkü Paolo öğlen öğle yemeği yedi. Bazen ciddi, bazen eğlenceli, ironi ve şakalarla dolu samimi toplantılardı. İlk başta bitirmekte olduğum Kuşlar kitabı hakkında konuştuk. Ona her konuda danıştım: stil, sonuçlar, resimler, başlık. Sonra diğer kitabı tartışmaya başladık: onun. Geçen sonbaharda Cumhurbaşkanlığı Arşivi’nde şaşırtıcı bir tema üzerine yeni bir kitap duyurdu: güzellik. Bu benim çok ilgimi çekti ve işin içeriğine dair sorularım 2022 sonundan iki hafta öncesine kadar süren bir tür uzun söyleşiye dönüştü.

Her şeyi kapsayan bir konuşmaydı. Çalışmanın süresinden başlayarak (büyük ölçüde Pisagor hakkındakilerden itibaren tarihsel-felsefi tanıklıkları okumaya adanmış dört yıl), ardından tarih öncesinden kavramsal sanata, İlyada’dan avangardlara kadar her şeyi kapsamaya başladı. 1900’ler, Japon wabi-sabi’den İslam’a, Heidegger’den Hölderlin’e, Dostoeskij’den Baudelaire’e, Van Gogh’tan Homeric Hymns’a.

Günler geçtikçe, insan topluluklarının davranışlarının iç içe geçmiş sorunlarına ve gezegenle olan kötü ilişkilerine eğilen hikaye giderek daha dramatik hale geldi. Özellikle, doğa bize sahipken, bizim mevcudiyetimiz dahilinde hükmedilen bir doğa vaat eden teknoloji yanılsamasına uygulandı. Güzelliği küçük bir felsefenin, estetiğin nesnesi haline getirmek için ele geçiren filozofların küstahlığından yakınıyordu. İşinin ehli olduğu için onun potansiyelini iyi bilen sanatçılar, şaşırtıcı gerçekleri keşfederken, güzelliğin insana yapamayacağı şeyleri yaptırdığını anlamışlardır.

Toplum, siyaset, sanat ve bilim konuşmalarının ortasında, ara sıra dinlenmeye, Kuşlar hakkındaki kitaba geri dönmeye, şu ya da bu eylemi, başkalarının tepkilerini, havanın düşünce ve duygularını hatırlamaya ara verirdik. . “68”. Ancak daha sonra aciliyet, güzelliğin yeniden kazanılması ihtimalini, kolektif haklara hiç değil bireysel haklara bağlı olan solun zayıf düşüncesiyle karşılaştırmak için geri döndü. Veya insanlık ve gezegen için muhtemelen trajik bir geleceği önceden tasarlamak için: .

En son Mayıs başında görüşmüştük. O gün, Dostoyevski’nin hatası üzerine uzun ve anlaşılır bir önsözden sonra () Gea’ya Homeros İlahisini ezbere okuyarak bitirdi. On gün önce ona Borromini filminden bahsetmek için bir e-posta gönderdim ama cevap vermedi.

martin branca