gerçek gibi görünen bir casus hikayesi

SULTAN

Mod
Global Mod
“Mesele Firari ayrıca bu kitapta yayınlanan bazı makalelerden başladım. zamanlar Açık Washington Post. Ukrayna ile eski SSCB’nin nükleer savaş başlıkları da dahil olmak üzere en büyük silah cephaneliklerinden birine sahip olan ve Moldova topraklarında kendi kendini ilan ettiği Transdinyester bölgesi arasında yasadışı kaçakçılıktan bahsediliyordu. Bunun yeni bir casus hikayesi için ilham kaynağı olabileceğini hemen anladım”, diyor Carlo Lefebvre. Tgcom24 Neri Pozza tarafından yayınlanan ikinci kitabının kökenleri.

La Sapienza Üniversitesi’nde öğretmenlik yaparak geçirdiği bir ömrün ardından, üzerinde çalıştığı karmaşık matematiksel modelleri, büyüleyici bir kara resim yaratmak için her parçanın birbirine uyduğu kelime labirentlerine dönüştürdü. Lefebvre romanlarında hikayeler geliştirmeyi ve onları mevcut tarihsel siyasi bağlamlara yerleştirerek hayatları iç içe geçirmeyi amaçlıyor; “Bu beni eğlendiriyor – yazar itiraf ediyor – gizemle örtülü kalan olayların yolunu kesmeye gidiyorum. Pek çok kişi bana Ukrayna’da olup bitenlerin gerçek olup olmadığını soruyor. Bu taslağın ilham kaynağı, aslında bunu Rus işgalinden önceki yaz aylarında verdim. Bugün herkes Wagner Grubu’ndan bahsediyor ama bu milisler 2013’ten beri Moskova’nın gizli silahlı kanadı olarak faaliyet gösteriyor. Afrika’da inanılmaz bir varlığı var. ve tek başına ötesinde: Çad’dan Sudan’a, Suriye’ye. Maduro’ya başkanlık krizinde yardım etti, Libya’da Haftar’ı destekledi. Faaliyet gösterdiği yerlerin listesi sonsuz. Onu bir romana yerleştirmenin ilgi çekici olduğunu düşündüm”.

Sciascia ve Eco’nun yanı sıra Houellebecq ve Le Carré’yi de seven Carlo Lefebvre, sondan başlayan bir anlatı konusue: Katilin kimliği hemen ortaya çıkıyor, birkaç sayfa sonra kurbanın kim olduğunu da biliyoruz, ancak azmettiricinin kim olduğu bilinmiyor. “Kimin ateş ettiğini değil, kurşunun parasını kimin ödediğini bilmek zorunda değiliz”, yazarın tutumu nettir ve cildin başındaki alıntının seçilmesiyle bile beyan edilmiştir: “Herkes ne yaptığınızı görüyor; çok az kişi sizin ne olduğunuzu hissediyor ve bu birkaç kişi çoğunluğun fikrine karşı çıkmaya cesaret edemiyor”, Machiavelli’nin sözleri okuyucunun sayfaları kaydırırken birçok maskenin düşeceğini hemen anlamasını sağlamak için ödünç alınmıştır.

Bölümden bölüme hikayeye birbiri ardına giren kahramanlarla, özellikleriyle, ruh halleriyle, çelişkileriyle dünyevi haller ve ruh halleri arasında bir yolculuk yapılıyor.

“Benim için bu kitabın karmaşıklığının temel unsuru, çeşitli ülkelerde çok fazla hareket etmek değil, dünya sanıldığından daha küçük ve birbirine daha bağlı. Ama dokunduğum yerlere karakterlerimin günlük yaşamını eklemek istedim. Paris, Odessa, Venedik gettosu ve yine Brittany, Londra, Kanal Adaları, Romanya, Sırbistan ve son olarak Transdinyester, ulaşılmazlığı nedeniyle sanki gizemle örtülmüş gibi tanımlamayı seçtiğim Transdinyester hariç, diğer tüm yerler ayrıntılarla dolu. İyi bildiğim yerler ve okuyucunun bu toprakların havasını soluyabilmesini sevdim. Kovalamacalar ve cinayetler arasında normal yaşamın bir parçası da olabilirdi: Seine Nehri boyunca yürüyüşler, arkadaşlarla akşam yemekleri Ve sonra Sıcak hissettirebilecek bir aşk hikayesi.Bu hikayenin yorumlayıcılarını gerçek hayatta tortulaştırarak anlatmak istedim: Martine ve çağdaş sanat galerisi, eşcinsel aşkı, içsel zıtlıkları, Gerard’ın alışkanlıkları, sokak köpeklerine olan sevgisi, onun caz şarkıları”.

Lefebvre’in romanında dallanıp budaklanan renk tonları arasında okuyucuya hikaye boyunca eşlik eden bir tane var: müzik. Yazar şöyle açıklıyor: “Yazmayı müzik dinleyerek öğrendim – benim için karakterleri dinledikleri müzikle ilişkili olarak da karakterize etmek çok önemliydi: katil, elektronik müzik; Martine, kendi yaşına daha yakın türler, ancak Tracy’yi küçümsemeden Champman ve Norah Jones, kurban Colbert, klasik müzik ve sonra Gerard ve onun sevdiği caz var. Kitaplarda müzik duyulmaz ama gereklidir. Ve birçok büyük eserde pivottur. Tolstoy mesela, Kreutzer sonatında olduğu gibi olay örgüsüyle bağlantılıdır. Pavese cazdan bahseder, Proust Wagner’den bahseder. Sonra Murakami müziği aktif bir şekilde devreye sokar, karakterler tarafından çalınır veya dinlenir. Ondan fikir aldım. notaların Colbert Vakası’nda bile yankı bulmasını sağladım. Öyle ki romanın sonunda her kahramanı ona adanmış bir çalma listesiyle birleştirmeye karar verdim”.

Kitabın sonunda Komiser Gerard’ın diğer uluslararası davaları çözmek için geri dönüp dönmeyeceği merak ediliyor, cevap bizzat Lefebvre’den geliyor: “Evet geri dönecek. Onu seviyorum. Ve biraz bana benziyor: Toskana sigarası içiyor , cazı seviyor, Clarks giyiyor, gündelik kıyafetlere pek tutkusu yok, yemek yapmayı ve yemeyi seviyor, insani bir tarafı var ve biraz bana ait bir hassasiyeti var, zayıf noktası sokak köpeklerini toplamak. sokakta dolaşıp onlara sevgi vermek. Gerard’ın her şeyden önce beni memnun etmesi gerekiyordu ve öyle de oldu. Şimdiden başka bir hikaye uyduruyorum. Umarım bir süre sonra araştırmaya geri dönebilirim”.