2023 Nobel Edebiyat Ödülü Jon Fosse’a verildi

SULTAN

Mod
Global Mod
Yazar ve oyun yazarı


29 Eylül 1959’da Haugseund’da doğan yazar ve oyun yazarı Fosse, bazıları İtalyancaya da çevrilmiş çok sayıda eserin yazarıdır. Bunlar arasında Fandango tarafından yayınlanan “Teatro” (Yayıncılık ve Eğlence), “Melancholia” ve “Insonni”, La Nave di Teseo tarafından yayınlanan “Mattino e sera” ve “Septology” üçlemesinin ilk iki cildi yer alıyor.

Tiyatrodan anlatıya, şiire


Fosse ilk çıkışını 1983 yılında “Raudt, svart” (“Kırmızı, siyah”) adlı romanıyla yaptı ve daha sonra kısa kurgu, şiir, kurgu dışı ve çocuk edebiyatıyla denemeler yaptı. Zaten Treccani’de okuduğumuz ilk draması “Something is geliyor”da (1992-93), onun üslup kodu “tamamen ifade edilmiş, seyrek ve acımasız bir yazıyla karakterize edilmiş, dilin ve ilişkisel ağların tüm çelişkilerini kavramaya hazır, iletişimin değişkenliği, nesil farkı ve aile ve çift ilişkilerinin istikrarsızlığı gibi konuları araştırmak”.


Norveçli ressam L. Hertervig’in “Melankoli” (1995-96) adlı eserindeki diptike ve “Ve gece şarkı söylüyor” (1998), “Ben rüzgarım” (2007) gibi yoğun dramalara imza attı. 2007’den beri Fransa Cumhuriyeti Ulusal Liyakat Nişanı Şövalyesidir.


Ödül kazanan yazarın adı İsveç Kraliyet Akademisi daimi sekreteri Mats Malm tarafından açıklandı. Ödül, Alfred Nobel’in kurduğu vakıf sayesinde 1901’den beri her yıl veriliyor.


 
Üst