İngiltere Merkez Bankası Faiz Oranlarını Yarım Puan Daha Artırdı

Hasan

Member
İngiltere, yeni bir hükümet ve yeni bir hükümdar ile büyük bir değişim döneminden geçerken, merkez bankası, faiz oranlarında istikrarlı ve öngörülebilir bir artışla yüksek enflasyonun ekonomiye yerleşmesini durdurma çabalarını sürdürüyor.

İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü kilit oranını yarım puan daha artırarak yüzde 2.25’e yükselterek 2008 sonundan bu yana en yüksek seviyeye çıkardı, ancak üç çeyrek puanlık bir hamle yapacağını düşünen bazılarını hayal kırıklığına uğrattı. İngiltere’de tüketici fiyatları Ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde 9,9 artarak bir önceki aya göre biraz yavaşladı, ancak enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesiyle hala kırk yılın en hızlı enflasyon hızına yakın.

Politika yapıcılar ayrıca, bankanın elindeki İngiliz devlet tahvillerini piyasaya geri satmaya başlamaya karar vererek, borç verenlere kolay para sağlamak için bilançosunu on yıldan fazla bir süredir büyüttükten sonra keşfedilmemiş bölgeye girdi.


İngiltere’ye gelen değişiklikler arasında, yeni bir hükümetin enerji faturalarını dondurması ve daha yüksek yaşam maliyetinin acısını azaltmak için vergileri düşürmeyi planlaması yer alıyor. Bu arada, yatırımcıların ülkenin ekonomik görünümünü ve maliye politikasını sorgulamasıyla sterlin dolar karşısında 1985’ten bu yana en zayıf seviyesine geriledi ve sıkı bir işgücü piyasasına rağmen bir durgunluk kaçınılmaz görünüyor. İngiltere Merkez Bankası, ekonomik durgunluk olarak kabul edilen ikinci çeyrekteki düşüşün ardından üçüncü çeyrekte ekonominin hafifçe daralacağını tahmin ediyor.


İngiliz ekonomisinin içinde bulunduğu değişim durumu, İngiltere Merkez Bankası’nın dokuz kişilik oran belirleme komitesi arasında nadir görülen üç yönlü bir bölünmede açıkça görülüyordu. Beş politika yapıcı, bir önceki toplantıda olduğu gibi oranları yarım puan artırma yönünde oy kullandı; üçü bir puanın dörtte üçü kadar daha agresif bir artış istedi; ve bir kişi ekonomik aktivitenin zaten zayıfladığını ve gelecekteki enflasyon risklerinin azaldığını savunarak sadece çeyrek puanlık bir artış için oy kullandı.

Bankanın Ağustos ayındaki son politika toplantısından bu yana, hükümet politikasında yapılan büyük değişiklikler enflasyon görünümünü değiştirdi. Bu ay, Başbakan Liz Truss liderliğindeki yeni bir hükümet devraldı. Hane halkı ve işletmeler için artan enerji maliyetlerinin yıkıcı etkisine ilişkin endişeler arasında hükümet, her ikisi için de faturaları sınırlamaya başladı. Bunun ani etkisi, enflasyonun daha erken ve çok daha düşük bir oranda zirve yapmasının beklenmesidir.

İngiltere Merkez Bankası, yıllık enflasyon oranının gelecek ay yüzde 11’in biraz altında zirve yapmasını beklediğini söyledi. Hanehalkı enerji faturalarının dondurulması, enflasyondaki zirve tahminini yaklaşık beş puan düşürdü. Yine de banka, enflasyonun geri çekilmeye başlamadan önce önümüzdeki birkaç ay içinde yüzde 10’un üzerine çıkmasını bekliyordu.

Ancak hükümetin genişleyen enerji politikaları ve bir vergi indirimleri paketini ve ekonomik büyümeyi hızla artırma umutlarını içeren daha geniş mali planları, uzun vadeli enflasyonist baskıları artırma potansiyeline sahip. Vergilerle ilgili resmi açıklamaların Cuma gününe kadar Hazine’den beklenmediğini ve İngiltere Merkez Bankası’nın Kasım ayı politika kararının etkisinin tam bir değerlendirmesini yapacağını söyledi.


Bankanın politika toplantısının tutanaklarına göre, “Görünüm, daha güçlü talep de dahil olmak üzere daha kalıcı enflasyonist baskılar önerirse, Komite gerektiğinde güçlü bir şekilde yanıt verecektir”. Bankanın toplantısı, Kraliçe II. Elizabeth’in yas dönemi nedeniyle bir hafta ertelendi.


Aralık ayından bu yana İngiltere Merkez Bankası, yüzde 0,1’lik rekor düşük seviyeden başlayarak faiz oranlarını yedi kez artırdı. Diğer büyük merkez bankaları faiz oranlarını daha sonra yükseltmeye başladılar, ancak o zamandan beri daha büyük artışlarla hareket ettiler. Çarşamba günü, Federal Rezerv kilit oranını bir puanın dörtte üçü artırarak yüzde 3 ila 3,25 aralığına taşıdı. Altı ay önce, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki oranlar sıfıra yakındı. Avrupa Merkez Bankası’nın son iki faiz artırımı, banka tarihindeki en hızlı oran değişikliği oldu. Perşembe günü erken saatlerde, İsviçre merkez bankası faiz oranlarını bir puanın dörtte üçü artırarak 2015’ten bu yana uzun süredir devam eden negatif faiz oranları dönemini sona erdirdi.
 
Üst